ایزو ۲۶۰۰۰ یک استاندارد بینالمللی است که بهمنظور ارائه راهنمایی در مورد چگونگی پذیرش مسئولیتهای اجتماعی ایجاد شده است. این استاندارد برای همه سازمانهایی که هدف آنها کمک به سلامت و رفاه جامعه است، صرفنظر از اندازه و صنعت آنها قابلاجرا است. درواقع ISO 26000 یک استاندارد راهنما است که به سازمانها کمک میکند تا با پذیرش مسئولیتهای اجتماعی فرایندهای عملیاتی خود را بهبود بخشند و اکوسیستم سالم را تضمین کنند.
آنچه در این مطلب میخوانید:
ایزو ۲۶۰۰۰ چیست؟
این استاندارد بینالمللی با استفاده از رویکرد چند ذینفعی شامل کارشناسان از بیش از ۹۰ کشور و ۴۰ سازمان بینالمللی یا منطقهای گستردهای که در جنبههای مختلف مسئولیت اجتماعی دخیل هستند، تدوین شد. این کارشناسان از شش گروه مختلف ذینفع شامل مصرفکنندگان، دولت، صنعت، سازمانهای کارگری، سازمانهای غیردولتی و دانشگاهیان بودند.
ایزو ۲۶۰۰۰ علاوه بر ارائه راهنماییهایی دررابطهبا مسئولیت اجتماعی، مقررات خاصی برای دستیابی به تعادل بین کشورهای درحالتوسعه و توسعهیافته و همچنین توازن جنسیتی در جوامع کاری ارائه کرد. اگرچه تلاشهایی برای اطمینان از مشارکت متوازن همه گروههای ذینفع در جامعه انجام شد، اما تعادل کامل و عادلانه توسط عوامل مختلفی از جمله دردسترسبودن منابع یا نیاز به مهارتهای خاص مثل آشنایی با زبان انگلیسی محدود شد.
گواهینامه ایزو ۲۶۰۰۰
در بهکارگیری این استاندارد بینالمللی، توصیه میشود که یک سازمان، تنوع اجتماعی، محیطی، حقوقی، فرهنگی، سیاسی، سازمانی و تفاوتهای شرایط اقتصادی را در نظر بگیرد و درعینحال با هنجارهای بینالمللی سازگار باشد.
ایزو ۲۶۰۰۰ یک استاندارد سیستم مدیریت نیست یا برای اهداف صدور گواهینامه یا استفاده قانونی و قراردادی در نظر گرفته نشده است. ازآنجاییکه این استاندارد بینالمللی دارای الزاماتی نیست ارائه هرگونه گواهینامه تأیید انطباق به منزله سوءاستفاده از این استاندارد بینالمللی است و نشاندهنده انطباق با این استاندارد بینالمللی نخواهد بود.
این استاندارد برای ارائه راهنمایی در مورد مسئولیت اجتماعی به سازمانها در نظر گرفته شده است. میتواند بهعنوان بخشی از فعالیتهای سیاست عمومی توسط کسبوکارهایی که متعهد به فعالیت با مسئولیت اجتماعی هستند یا کسانی که تشخیص میدهند احترام به جامعه و محیط یک عامل حیاتی موفقیت است استفاده شود.
چه سازمانهایی میتوانند از ایزو ۲۶۰۰۰ استفاده کنند؟
موضوعات مربوط به مسئولیت اجتماعی به نحوی با هر سازمانی مرتبط است. تمام سازمانهایی که در بخشهای خصوصی، دولتی و غیرانتفاعی، اعم از بزرگ یا کوچک و در کشورهای توسعهیافته یا درحالتوسعه فعالیت میکنند میتوانند از ISO 26000 استفاده کنند. دامنه این استاندارد بسیار گسترده است و مسائل زیادی را پوشش میدهد؛ سازمانها زمانی سود خواهند برد که از طریق بررسی ملاحظات خود و گفتگو با ذینفعان تشخیص دهند که کدام موضوعات در زمینه فعالیت آنها مرتبطتر و مهمتر است.
اهمیت توجه به مسئولیتهای اجتماعی
مسئولیتهای اجتماعی امروزه به یکی از دغدغههای اصلی در جامعه تبدیل شده است. فشار مردم بر سازمانها جهت داشتن رفتار مسئولانه و پایبندی به استانداردهای اجتماعی به میزان قابلتوجهی افزایشیافته است. سازمانها در سراسر جهان باید اقدامات لازم را برای ارتقای عملکرد اجتماعی خود و تبدیل جهان به مکانی بهتر انجام دهند. با بهبود عملکرد خود از طریق اخذ ایزو ۲۶۰۰۰، به مخاطب نشان خواهید داد که با کارکنان و مشتریان خود مسئولانه رفتار میکنید، کیفیت محصولات و خدمات خود را گارنتی میکنید و به محیطزیست و پایداری آن اهمیت میدهید.
مزایای ایزو ۲۶۰۰۰
با دریافت گواهینامه ISO 26000، شما قادر خواهید بود:
- سود خود را افزایش دهید
- به سازمان کمک کنید تا مسئولیتپذیرتر رفتار کند
- فرایندها و محیط داخلی ایدهآلی بسازید
- با افزایش آگاهی از تأثیر مسئولیت اجتماعی برای کارکنان انگیزه ایجاد کنید
هدف ایزو ۲۶۰۰۰
ایزو ۲۶۰۰۰ جهت کمک به سازمانها در پرداختن به مسئولیتهای اجتماعی خود با رعایت تفاوتهای فرهنگی، اجتماعی، محیطی، قانونی و شرایط توسعه اقتصادی تدوین شد. بخشی از اهداف اصلی این استاندارد را در ادامه بررسی میکنیم:
- ارائه راهنماییهای عملی مرتبط باتوجهبه مسئولیت اجتماعی
- کمک به شناسایی و تعامل با ذینفعان و افزایش اعتبار ادعاهای مطرح شده در مورد مسئولیت اجتماعی
- تأکید بر نتایج و بهبود عملکرد
- افزایش اعتماد و رضایت در بین مشتریان و سایر ذینفعان سازمان
- دستیابی به سازگاری با اسناد موجود، معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی و استانداردهای موجود ISO
- ترویج اصطلاحات رایج در زمینه مسئولیت اجتماعی
- گسترش آگاهی از مسئولیت اجتماعی
گزارش مسئولیت اجتماعی چیست؟
استاندارد راهنمای مسئولیت اجتماعی تأکید میکند که کاربران باید عملکرد خود را در زمینه مسئولیت اجتماعی در فواصل زمانی مناسب به ذینفعان تحتتأثیر گزارش دهند. ابتکار گزارشگری جهانی (GRI) یک سازمان غیردولتی است که برای توسعه و مدیریت چارچوب گزارشدهی پایدار تأسیس شده است و یک سند راهنمایی به نام GRI G4 را دراینرابطه منتشر کرده است. این سند به سازمانهایی که مایلاند از دستورالعملهای GRI بهعنوان چارچوب گزارشدهی برای اجرای ISO 26000 استفاده کنند کمک میکند و پیشنهاد میکند که گزارش باید شامل موارد زیر باشد:
- اطلاعات در مورد اهداف و عملکرد در موضوعات اصلی و مسائل مربوط به مسئولیت اجتماعی
- تصویری منصفانه و کامل از عملکرد شامل دستاوردها و کمبودها و روش برطرفکردن کمبودها
- نحوه مشارکت ذینفعان در بهبود پذیرش مسئولیتهای اجتماعی
متن استاندارد ایزو ۲۶۰۰۰
ایزو ۲۶۰۰۰ برای کمک به سازمانها در توسعه پایدار و پذیرش مسئولیتهای اجتماعی در نظر گرفته شده است. هدف از این کار تشویق آنها به فراتر رفتن از انطباق با قانون است، با تشخیص اینکه رعایت قانون وظیفه اساسی هر سازمان و بخشی اساسی از مسئولیت اجتماعی آنهاست. هدف آن ارتقای تفاهم مشترک در زمینه مسئولیت اجتماعی و تکمیل سایر ابزارها و ابتکارات مسئولیت اجتماعی است نه جایگزینی آنها. متن این استاندارد به موارد زیر میپردازد:
- مفاهیم، اصطلاحات و تعاریف مربوط به مسئولیت اجتماعی
- پیشینه، روندها و ویژگیهای مسئولیت اجتماعی
- اصول و شیوههای مربوط به مسئولیت اجتماعی
- یکپارچهسازی، اجرا و ترویج رفتار مسئولانه در سراسر سازمان و از طریق خطمشیها و شیوههای آن
- شناسایی و تعامل با ذینفعان
- ابلاغ تعهدات، عملکرد و سایر اطلاعات مربوط به مسئولیت اجتماعی
عناصر ایزو ۲۶۰۰۰ چیست؟
هفت موضوع اصلی، که هر کاربر ISO 26000 باید در نظر بگیرد و بهعنوان اصول این استاندارد شناخته میشوند عبارتاند از:
- حاکمیت سازمانی
- حقوق بشر
- شیوههای کار
- محیط
- شیوههای عملیاتی منصفانه
- مسائل مصرفکننده
- مشارکت در جامعه و تلاش برای توسعه آن
جمعبندی
همانطور که گفتیم مسئولیتهای اجتماعی امروزه به یکی از دغدغههای اصلی در جامعه تبدیل شده است. فشار مردم بر سازمانها جهت داشتن رفتار مسئولانه و پایبندی به استانداردهای اجتماعی به میزان قابلتوجهی افزایشیافته است. گروه کاری ISO/TMB ایزو ۲۶۰۰۰ را در زمینه مسئولیت اجتماعی تهیه کرده است. این استاندارد بینالمللی توسعهیافته برای کمک به سازمانها تعریف شده است که به طور مؤثر مسئولیتهای اجتماعی مرتبط با هدف و چشماندازهایشان را ارزیابی کنند.
از کجا گواهینامه ایزو بگیریم؟
اولین نکتهای که برای دریافت گواهینامه انواع استانداردها باید به آن توجه داشته باشید این است که گواهینامهای معتبر است که از مراجع صدور تحت اعتبار IAF یا ASCB صادر شود. پیش از عقد قرارداد و دریافت گواهینامه حتما بررسی کنید که نام مرجع صدور در لیست منتشر شده در سایت نهادهای نامبرده قابل مشاهده باشد؛ در غیر این صورت گواهی فاقد اعتبار خواهد بود.
دومین نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که برای دریافت خدمات مشاوره یا صدور باید به دفتری مراجعه کنید که دارای پروانه و مجوز رسمی دولتی در آن حیطه باشد تا امکان پیگیری و استیفای حقوق در صورت بروز هر گونه مشکل برای شما محفوظ بماند.
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره و راهنمایی جهت دریافت گواهینامه ایزو معتبر میتوانید از خدمات مشاوره رایگان مجموعه EIQM CET از طریق تماس با ما بهره ببرید.