CSR چیست؟ مسئولیت اجتماعی شرکت (CSR) یک مدل کسبوکار خودتنظیمی است که به شرکت کمک میکند تا از نظر اجتماعی نسبت به خود، ذینفعان و مردم پاسخگو باشد. با انجام مسئولیت اجتماعی شرکت، شرکتها میتوانند از نوع تأثیرات خود بر همه جنبههای جامعه از جمله اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی آگاه باشند.
مشارکت در CSR به این معنی است که یک شرکت در روند عادی کسبوکار خود بهجای تأثیر منفی بر جامعه و محیط، به شیوههایی عمل میکند که آنها را بهبود میبخشد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
درک مسئولیت اجتماعی شرکت
مسئولیت اجتماعی شرکت مفهومی گسترده است که بسته به شرکت و صنعت میتواند اشکال مختلفی داشته باشد. از طریق برنامههای CSR، بشردوستانه و تلاشهای داوطلبانه، کسبوکارها میتوانند در عین تقویت برندهای خود به جامعه کمک کنند. برای اینکه یک شرکت از نظر اجتماعی مسئولیتپذیر باشد، ابتدا باید نسبت به خود و سهامدارانش پاسخگو باشد.
شرکتهایی که برنامههای CSR را اخذ میکنند، اغلب کسبوکار خود را تا حدی رشد دادهاند که میتوانند به جامعه کمک کنند؛ بنابراین، CSR معمولاً یک استراتژی است که توسط شرکتهای بزرگ اجرا میشود. بههرحال، هر چه یک شرکت مشهورتر و موفقتر باشد، مسئولیت بیشتری برای تعیین استانداردهای رفتار اخلاقی برای همتایان، رقبا و صنعت خود دارد.
اهمیت CSR چیست؟
حرکت به سمت CSR در چندین حوزه موثر است. بهعنوانمثال، بسیاری از شرکتها از طریق اقداماتی مانند نصب منابع انرژی تجدیدپذیر، اقداماتی را برای بهبود پایداری زیستمحیطی عملیات خود انجام دادهاند. در مدیریت زنجیرههای تأمین نیز تلاشهایی برای حذف اتکا به شیوههای غیراخلاقی مانند استفاده از کودکان کار صورتگرفته است.
اگرچه برنامههای CSR عموماً در بین شرکتهای بزرگ رایجتر است، اما کسبوکارهای کوچک نیز از طریق برنامههایی مانند اهدا به مؤسسات خیریه محلی و حمایت از رویدادهای محلی در CSR شرکت میکنند.
مزایای CSR چیست؟
فعالیتهای CSR میتواند به ایجاد پیوند قویتر بین کارمندان و شرکتها، تقویت روحیه و کمک به کارکنان و کارفرمایان در ایجاد ارتباط بیشتر با دنیای اطراف کمک کند. علاوه بر تأثیرات مثبت CSR بر روی کره زمین، مزایای دیگری وجود دارد که در ادامه توضیح میدهیم:
شناخت برند
در مقایسه با شرکتهایی که توانایی ارائه محصولات باکیفیت را دارند، مصرفکنندگان بهاحتمال زیاد نسبت با شرکتی که به نفع مشتریانش عمل کرده است، رفتار مطلوبی دارند. مشتریان به طور فزایندهای از تأثیرات شرکتها بر جامعه خودآگاهی دارند و تصمیمات خرید را بر اساس جنبه CSR یک تجارت اتخاذ میکنند. هرچه یک شرکت بیشتر درگیر CSR باشد، بهاحتمال زیاد نام تجاری آن بیشتر به رسمیت شناخته میشود.
روابط سرمایهگذار
طبق مطالعه گروه مشاوره بوستون، شرکتهایی که در توجه به مسائل زیستمحیطی و اجتماعی پیشرو هستند، ۱۱ درصد امتیاز بیشتری در ارزشیابیها نسبت به رقبای خود دارند. برای شرکتهایی که به دنبال کسب برتری و عملکرد بهتر از بازار هستند، اجرای استراتژیهای CSR تمایل سرمایهگذاران را نسبت به یک سازمان و نحوه نگاه آنها به ارزش شرکت را بهبود میبخشد.
تعهد شغلی
اجرای CSR حفظ کارکنان را تقویت میکند. کارگران بهاحتمال زیاد به شرکتی میپیوندند که به مسئولیت اجتماعی شرکت اعتقاد دارد. این به نوبه خود باعث کاهش جابهجایی کارکنان، کارگران ناراضی و هزینه جذب یک کارمند جدید میشود.
کاهش خطر
با پایبندی به شیوههای CSR، شرکتها میتوانند با اجتناب از موقعیتهای مشکلساز، ریسک را کاهش دهند. این امر شامل جلوگیری از فعالیتهای نامطلوب مانند تبعیض علیه کارکنان، بیتوجهی به منابع طبیعی یا استفاده غیراخلاقی از سرمایههای شرکت میشود. این نوع فعالیتها بهاحتمال زیاد منجر به دعوا و مسائل حقوقی میشود که ممکن است به شرکت آسیب مالی برساند یا آن را در معرض اخبار منفی قرار دهد.
انواع CSR چیست؟
بهطورکلی، چهار نوع اصلی مسئولیت اجتماعی شرکت وجود دارد. یک شرکت ممکن است به طور جداگانه در هر یک از این موارد شرکت کند و عدم مشارکت در یک زمینه لزوماً یک شرکت را از مسئولیت اجتماعی محروم نمیکند. انواع csr عبارتاند از:
مسئولیت زیستمحیطی
مسئولیت زیستمحیطی یکی از ارکان مسئولیت اجتماعی شرکت است که ریشه در حفظ طبیعت دارد. از طریق عملیات بهینه یک شرکت میتواند اطمینان حاصل کند که منابع طبیعی را بهتر از قبل حفظ میکند. شرکتها میتواند نظارت بر محیطزیست را از طریق موارد زیر دنبال کنند:
- کاهش آلودگی، زباله، مصرف منابع طبیعی و انتشار گازهای گلخانهای.
- بازیافت کالاها و مواد در سراسر فرایندها و ترویج شیوههای استفاده مجدد با مشتریان.
- خنثیکردن اثرات منفی با جبرانکردن منابع طبیعی یا حمایت از دلایلی که میتواند به خنثیکردن تأثیر شرکت کمک کند.
- توزیع آگاهانه کالا با انتخاب روشهایی که کمترین تأثیر را بر انتشار و آلودگی دارند.
- ایجاد خطوط تولید که این ارزشها را افزایش میدهد.
مسئولیت اخلاقی
مسئولیت اخلاقی ریشه در رفتار منصفانه و اخلاقی دارد. شرکتها اغلب استانداردهای خود را تعیین میکنند؛ اگرچه نیروهای خارجی یا خواستههای مشتریان ممکن است اهداف اخلاقی را شکل دهند. مصادیق مسئولیت اخلاقی عبارتاند از:
- رفتار منصفانه با همه انواع مشتریان صرفنظر از سن، نژاد و فرهنگ.
- برخورد مثبت با همه کارکنان از جمله اعطای حقوق و مزایای مطلوب بیش از حداقلهای الزامی. این امر شامل ملاحظات شغلی منصفانه برای همه افراد بدون توجه به تفاوتهای شخصی است.
مسئولیت بشردوستانه
مسئولیت بشردوستانه نحوه عملکرد شرکت و نحوه کمک آن به جامعه را به چالش میکشد. در سادهترین شکل، مسئولیت بشردوستانه به این اشاره دارد که چگونه یک شرکت منابع خود را برای تبدیل جهان به مکانی بهتر خرج میکند. مصادیق مسئولیت بشردوستانه شامل موارد زیر است:
- اینکه یک شرکت سود خود را به خیریه اهدا میکند.
- اینکه یک شرکت فقط با تأمینکنندگان یا فروشندگانی که بهصورت خیرخواهانه با شرکت هماهنگ هستند وارد معاملات میشود.
- اینکه یک شرکت حامی رویدادهای جمعآوری سرمایه (اسپانسرشیپ) است.
مسئولیت مالی
مسئولیت مالی ستون مسئولیت اجتماعی شرکت است که سه حوزه فوق را به هم پیوند میدهد. یک شرکت ممکن است برنامههایی برای تمرکز بیشتر بر محیطزیست، جنبههای اخلاقی و بشردوستانه انجام دهد. بااینحال، باید از طریق سرمایهگذاریهای مالی برنامهها، کمکهای مالی یا تحقیقات محصول، از این طرحها حمایت کند. این امر شامل هزینههای زیر است:
- تحقیق و توسعه برای محصولات جدید که پایداری را تشویق میکند.
- استخدام انواع مختلف استعدادها برای اطمینان از وجود نیروی کار متنوع.
- فرایندهایی که ممکن است گرانتر باشند؛ اما نتایج بیشتری را به همراه داشته باشند.
- حصول اطمینان از گزارشگری مالی شفاف و بهموقع از جمله حسابرسیهای خارجی.
جمعبندی
مسئولیت اجتماعی شرکتها نهتنها به ارتقای موقعیت اجتماعی شرکتها کمک میکند، بلکه منجر به توسعه پایدار جامعه نیز میشود. باتوجهبه تحولات اجتماعی و زیستمحیطی، این مسئله به یکی از اولویتهای مدیریت تجاری تبدیل شده است. مسئولیت اجتماعی شرکتها به طور مستقیم با توسعه پایدار جامعه در ارتباط است. شرکتهایی که به تعهدات اجتماعی خود پایبند باشند، به طور طبیعی به توسعه اقتصادی، اجتماعی و محیطی منجر خواهند شد.
از کجا گواهینامه ایزو بگیریم؟
اولین نکتهای که برای دریافت گواهینامه انواع استانداردها باید به آن توجه داشته باشید این است که گواهینامهای معتبر است که از مراجع صدور تحت اعتبار IAF یا ASCB صادر شود. پیش از عقد قرارداد و دریافت گواهینامه حتما بررسی کنید که نام مرجع صدور در لیست منتشر شده در سایت نهادهای نامبرده قابل مشاهده باشد؛ در غیر این صورت گواهی فاقد اعتبار خواهد بود.
دومین نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که برای دریافت خدمات مشاوره یا صدور باید به دفتری مراجعه کنید که دارای پروانه و مجوز رسمی دولتی در آن حیطه باشد تا امکان پیگیری و استیفای حقوق در صورت بروز هر گونه مشکل برای شما محفوظ بماند.
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره و راهنمایی جهت دریافت گواهینامه ایزو معتبر میتوانید از خدمات مشاوره رایگان مجموعه EIQM CET از طریق تماس با ما بهره ببرید.